Törökország

Ursula von der Leyen Törökországba látogat

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában bejelentette, hogy a meghívására január végén Törökországba látogat Charles Michel, az Európai Tanács, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Hirdetés

Takarítás-Fertőtlenítés-Rovarirtás-Duguláselhárítás. Szolgáltatások egy helyen

Erdogan erről az Európai Unió tagországainak ankarai nagykövetei előtt beszélt. A török államfő felszólalásában közölte: javasolta, hogy a látogatás során keressék fel együtt a polgárháború sújtotta Szíria északnyugati Idlíb tartományát is, amely részben a Törökország által támogatott felkelők ellenőrzése alatt áll, és ahol török szervezetek papírtéglából készülő házak építésén dolgoznak a térségben tartózkodó menekültek számára.


Erdogan aláhúzta: azt akarja, hogy Michel és von der Leyen lássa, Ankara mennyire figyelmesen jár el a menekültek helyzetét illetően. A török vezető egyúttal arról számolt be, hogy országa 50 ezer brikettházat tervez felépíteni a régióban, és ennek eddig valamivel több mint a felét már elkészítette.

Nehezményezte ugyanakkor, hogy Brüsszel az Ankarának tett ígéretével ellentétben a legkisebb mértékben sem támogatta az építkezést.


Recep Tayyip Erdogan a beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország készen áll az Európai Unióval közösen kezelni a migránsválságot, amennyiben Brüsszel teljesíti a 2016-os migrációs megállapodásban rögzített vállalásait, tehát kiszélesíti a vámuniót, megadja a török állampolgároknak a schengeni vízummentességet, és előmozdítja a török csatlakozási tárgyalásokat.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése (Brexit) miatt “fokozódó bizonytalanság csak úgy oldható fel, ha Törökország elfoglalja az őt megillető helyet az európai családban” – fogalmazott. Hozzátette: Ankara kész pozitív napirendet kialakítani Brüsszellel, és újból a “medrébe terelni” a kapcsolatokat.


Erdogan rámutatott: ennek a pozitív napirendnek a kulcsa a 2016-os migrációs egyezmény felfrissítése, szem előtt tartva a migrációban beállt változásokat. Jelezte, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter január 21-én Brüsszelbe utazik, hogy előkészítő tárgyalásokat folytasson Charles Michel és Ursula von der Leyen látogatása ügyében.


A török elnök felszólalásában mindemellett arra emlékeztette az uniós nagyköveteket, hogy Törökország reformokra készül az igazságszolgáltatás és a gazdaság területén, amelyek részleteit a közeljövőben osztja meg a nyilvánossággal.


Erdogan végül reményét fejezte ki, hogy vagy ő vagy külügyminisztere ezentúl félévente találkozni tud majd az unió tagállamainak nagyköveteivel, amivel ugyancsak a kapcsolatokat szándékoznak erősíteni.


A török államfő egy nappal azután tette ezeket a kijelentéseket, hogy Cavusoglu azt javasolta az EU-tag Görögországnak, hogy folytassák több mint négy éve megszakadt tárgyalásaikat vitás kérdéseikről, köztük a tengeri határokat érintő, valamint annak nyomán a földközi-tengeri energiahordozók feltárásával kapcsolatban felmerült nézeteltéréseikről.

A két fél közötti feszültség az utóbbi években Törökország és az Európai Unió viszonyát is elmérgesítette.
Ankara és Athén 2002-től kezdve 60 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz vitáik megoldása érdekében, de 2016-ban megszakadt a folyamat.

A török külügyminisztérium már órákkal Cavusoglu felhívását követően azt közölte, hogy a tárgyalások 61. fordulóját január 25-én Isztambulban rendezik meg.


Erdogan keddi beszédében azt mondta: bízik abban, hogy a Görögországgal folytatandó megbeszélések “egy új korszak hírnökei” lesznek.

Ezt is olvassa el
Törökország feladja?

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket - jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Elolvasom

Erdogán időben szólt

A Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből - szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök Elolvasom

Törökország megsértette az egyezményt

Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény tiszteletben tartására szólította fel Ankarát kedden Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Elolvasom

A Frontex támogatást nyújt Görögországnak

A Frontex támogatást nyújt Görögországnak Törökországgal közös határszakaszán jelentkező helyzet kezelésében. Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az Elolvasom

Mi továbbra is megvédjük Magyarországot

Bármekkora tömeg is érkezik a magyar határhoz, "mi továbbra is megvédjük Magyarországot, és megóvjuk a magyar emberek biztonságát" - jelentette Elolvasom

Szkopje is felkészült

Észak-Macedónia felkészült egy lehetséges új migrációs hullámra, amely Görögország felől érkezhet - közölte Oliver Szpaszovszki, a szkopjei ügyvezető kormány vezetője hétfőn. Elolvasom

Görögország! Hát, ezek az emberek nem is maradnának nálad!

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban azt javasolta Görögországnak, hogy Törökországhoz hasonlóan nyissa meg "kapuit" a migránsok előtt, mondván Elolvasom

Hozzászólok
Épület bontás Budapest és környéke

Hozzászólás lezárva